Tuesday, April 14, 2015

MASSCOMM: Tips Temuduga untuk Jurusan Diploma Komunikasi dan Pengajian Media

Assalamualaikum...

Seminggu dua berdesup email masuk bertanyakan tips mengenai temuduga nanti. Yeayy! Keputusan UPU dah keluar kannn.. Tahniah tau kepada sesiapa yang berjaya dapat temuduga untuk kos Masscomm Uitm ni. Sebelah kaki anda sudah pun berjaya dalam Masscomm (apa ayat keling sangat ni). Mesti ramai yang mula tidur sambil tertonggeng, makan tepi peti ais, bercakap dengan tv, mandi dalam sinki.

Sebab apa?

Sebab nebes lahai nak interview ni hujung minggu ni. Kata orang masuk bilik interview ni macam nak gi berperang (Tak payah nak hiperbola sangat kan aku hempuk hang).

By the way, thanks kepada yang sering berbalas email. You know who you are. Happynya dapat good feedback dari korang yang betul-betul minat Masscomm ni. Tak sangka jugak ramai betei. Okey tak nak bebel panjang kan nanti kena bash (jangan bash saya. Saia Tad Kuat Awaaa)

First sekali of course lah dari segi PEMAKAIAN kan. Tak tahu nak pakai apa? Pakai baju tidur je (k tak. lawak hambar) Apa lah korang ni fening-fening pikir nak pakai apa. Mestilah pakai-pakaian sopan deknon bangnon ooii. Yang lelaki aku tak risau sangat. Yang perempuan yang MasyaAllah sangat. Macam-macam ragam lahai. Belit tudung dari depan ke belakang, dari atas ke bawahlah. Fening!

Untuk lelaki cukuplah sekadar seperti dalam gambar ni,

Credit to sakuraituindah.blogspot

Naaaa pakai macam ni sahaja untuk lelaki baru lah handsome (merembes semua perempuan. Tak percaya tanya makwe hang!) Nak ikut kaler macam gambar ni pun okey.

Kemeja + tali leher + slack + belt + kasut hitam bertutup.

Sejuk je mata aku memandang.
Haaaa rambut? Korang yang lelaki jangan nak acah-acah libas rambut macam perempuan (aku libas hang nnt!) ataupun rambut macam pokok krismas okey. Kemaskan rambut tu. Yang panjang pegi potong kasi kemas. Style apa? Jangan ikut style rambut sejemput SonaOne plak (aku tanya apa khabarrr).

Untuk kekakak-kekakak semua, personally recommend pakai BAJU KURUNG.
MasyaAlah sister-sister semua kalau pakai baju kurung sejuk juga mata. Sopan dan ayu angat. Bergetar habis tulang-tulang rusuk kaum Adam sekelian. ('Adakah ini Zaujahku?' kata mereka.)
Kalau ada yang cakap mcm tu mohon lempang dia ye. Bukan nak mengorat ok, Kita nak pergi interview. Dah! Jauh menyimpang!

Bagi yang bertudung, sebaiknya pakai macam ni tau


Antik angat
Silang macam cikgu-cikgu tu. Tutup dada. Letak pin comel kanan kiri,  MasyaAllah comel dan kemasnya!
Kalau bolehkan kawan-kawan sekalian, kita pilih tudung jenis bawal tau.

Sebab apa?

Sebab nanti kalau dah tengah sibuk kesana-kemari, tudung kita masih lagi kemas. Incase lah kalau pakai selendang lilit 7 kali, tengah neves kan bak datang lah pulak peluh sejuk mula lah terlurut habis belitan-belitan maut tu tak ke naye?
So aku sarankan TUDUNG BAWAL but still up to you guys.

Bagi yang free-hair pulak aku kalau boleh nak korang pakai tudung jugak. Cantik tau pakai tudung. Super duper kemas. Psstt! Kelemumur pun x nampak tapi kalau yang rasa

     "hello, i cantik okey kalau freehair', (sambil libas rambut)

Okey. Boleh. Kemaskan rambut hang. Kemaskan macam mana? Ikut suka hati. Jangan sampai rambut masuk mulut plak bila nak jawab soalan tu.

Bagi yang
    "Alaaa i tak biasa la pakai baju-baju kurung ni. Panassss", (dia sebenarnya nk minta pelempang kapit dengan aku tu. Ok tak gurau jangan marah)

Boleh je kalau tak nak pakai baju kurung. Boleh juga pakai baju yang ala-ala keparat korporat gitu.
Contoh?

Lebih kurang macam ni la. Suaikan. Padankan.
Zantikkknyaaa


Kasut?


KASUT INI MACAM YA KEKAKAK SEMUA
Tak nak tau pakai kasut macam ni
DO NOT!


Yang ni pun tak boleh. Tak mau! Tak mau!
DO NOT!


DOKUMEN?

Segala jenis dokumen mesti LENGKAP! 
Semua sijil-sijil dari Tingkatan 3 masukkan dalam file. Alaa file yang ada plastik each page tu. Susun betul-betul tau seperti mana dalam arahan yang diberikan. Jangan messy-messy please.


Office Files. Yang kat dlm ada plastik tu.
Nampak x kegigihan aku sampai file pun tunjukkan skali

Okey. Next!
Persediaan dari segi ilmu pengetahuan pulak. Ini part paling penting okey. Dah jangan pandang kiri kanan lagi. Kau tenung je skrin kau sekarang. Apa yang bakal aku cakap ni jangan bagitau orang lain tau, janji!

Sebenarnya entri lepas aku dah cakap tau benda ni tapi aku tau korang ni sebenar malas nak gocek godek, nak skrol aku punya entri so tak pe aku ceritakan balik kat sini.

Untuk interview Masscomm ni terbahagi kepada dua sesi iaitu sesi temuduga secara esei (menulis) dan interview secara oral (cakap).

IN ENGLISH PEOPLE! YEAH IN ENGLISH!

Untuk bahagian esei, korang akan dimasukkan dalam satu bilik lebih kurang dalam 30 orang. Sesi penulisan mengambil masa dalam 30 minit seingat aku. Sory lumrah manusia okey ingat-ingat lupa ni.

Aku ada juga bertanya dari candidate tahun-tahun lepas and mostly untuk soalan esei ni sama saja tiap-tiap tahun. Tak banyak soalan pun. Satu soalan sahaja dengan 250 patah perkataan. 
Baiklah. Soalan yang biasa keluar adalah:


APA YANG ANDA TAHU MENGENAI KOMUNIKASI DAN PENGAJIAN MEDIA ?
(not exactly like this soalan dia tapi lebih kurang begini lah tu bunyi dia and dalam Bahasa Inggeris tau)

Haaaa dah tahu kan soalan dia. Pandai-pandailah cari tahu jawapan dia.
Sebab aku sayang korang, aku bagi lah lagi bahagian apa yang korang kena highlight.

1. Menteri komunikasi dan media.
2. Apa tu Masscomm?
3. Kenapa minat Masscomm?
4. Masscomm terbahagi kpd 8 major. Apa dia?
6. Beberapa tahun lepas, Masscomm ada mengeluarkan 1 lagi course baru which is New Media and Enterpreneurship (MC111). Cari tahu sikit pasal tu. 
5. Prospek kerjaya bila amik Masscomm?
5. Semua pasal Masscomm.


Korang tunggu cari jawapan saja. Please please please ringankan diri google tau. Xmau malas-malas. Untuk masa depan hangpa jugak.

Bila selesai je bahagian esei, maka bersedialah wahai calon-calon sekelian untuk dihadapkan di depan penemuduga. Neves la kan? Hahahaha..
Jangan risau. Jangan nebes. Relax brotha relax.
Untuk panggilan masuk ke bilik temuduga biasanya akan dipanggil MENGIKUT ABJAD NAMA. So korang bersedia lah.

Boleh tengok lah nanti bila part menunggu kena panggil ni lah macam-macam ragam ada. Ada yang tetiba cirit lah. Ada yang tetiba nak balik lah. Ada yang meroyan lah. Sakit perut lah. Lapar lah. Berpeluh sejuk. Masa ni lah korang perlukan pendorong. Minta dorang berikan semangat dan doakan untuk korang. Siapa? Ibu bapa. Jangan dilupa juga pada yang Maha Esa. Jangan berhenti berdoa dan menyebut kalimah suci kerana Dialah yang Maha Berkuasa menentukan segalanya.


Apabila nama korang dipanggil baca Bismillah dan cuba tenangkan diri. Dorang x makan kau jangan risau lah. Jangan lupa BAGI SALAM then bagi lelaki HANDSHAKE lah dengan lelaki bagi yang perempuan HANDSHAKE lah dengan perempuan. Kemudian SERAHKAN FILE pada dorang dan DUDUK APABILA DISURUH DUDUK. Bagi perempuan JANGAN BAWA HANDBAG ye dalam bilik, BAWA FILE SAHAJA.

Biasa soalan cepumas akan ditanya which is:

PLEASE INTRODUCE YOURSELF.
Korang kalau tak boleh jawab ni aku mohon pergi hantuk kepala la weyy. Cuba sehabis boleh speaking in English. Malam before interview tu practice dulu. Bahasakan diri penemuduga tu SIR OR MADAM. Kau jangan selamba badak je panggil dorang cikgu. Zaman sekolah dah habis bhai

Melalui pengalaman aku, seterusnya aku diajukan soalan ISU SEMASA dalam surat khabar. Then dia tanya siapa aku punya idol aku. Tak dilupakan korang akan ditanya KELEBIHAN YANG ADA DALAM DIRI korang tu untuk melayakkan diri dalam bidang Masscomm ni. Jangan terkejut apabila dorang suruh kau menyanyi, berlakon or what so ever. Be confident. Aku nak korang CONFIDENT je and SPEAK IN ENGLISH. Kalau tersasul sikit-sikit tu boleh la. Dimaafkan.
Sebelum habis interview tu, jikalau korang diberi peluang untuk say something before keluar cakap lah kat depan Thank You for give me this golden opportunity (buat ayat sendiri). Pastu bagi salam dan keluar dengan bergayaaaaa! Yeayy!

By the way jangan lupa kenal-kenal orang sekeliling yang sama-sama interview. Ambil contact dorang mana tahu sama-sama dapat boleh la pergi sama-sama. Jangan lupa jugak lah bila calon lain keluar dari bilik interview, hangpa cubalah tanya, gocek godek soalan apa interviewer tanya kat dia. Halamakkk tu pun kena ajar ke?!


Last sekali, masa yang ada ni jangan buang masa. Buat SOLAT HAJAT sekerap mungkin. DOA untuk diri sendiri. Minta ibubapa doakan kita sekali. Bukan sampai hari temuduga je. Sampai dapat tahu result and sampai bila bila lah.  Kita merancang Tuhan yang menentukan. Kalau kita ikhlas, InsyaAllah Dia akan permudahkan. Turun dari rumah tu jangan lupa baca ayat-ayat suci and kalau boleh ambil wuduk. Korang umpama nak pergi berperang tau. Berperang untuk masa depan sendiri. Tiada siapa boleh bantu kita. Diri sendiri sahaja.

I WISH U ALL THE BEST PEOPLE.


So, anyone?

Kalau ada pape yang tak faham atau nak tanya hangpa boleh email aku

ain.syahirah@yahoo.com

I would love to help you guys. 

InsyaAllah berdesup aku reply.


Bloopers!

Lain yang aku cari. lain yang pulak yang keluar.
Mencik!!!




6 comments:

Miss Sparkler said...

Oh my..ini sangat membantu! Allah bless you miss :)

Ain Syahirah a.k.a Cik Kiah said...

u are most welcome. Good luck Miss Sparkler!

sarena halim said...

soalan aoalan tu kan, for iv degree or diploma

aqilazfar kusess said...

salam,
nak tanya yang esei tu kene bagi dalam bentuk point or jawab semua sekaligus mcm esei spm

aqilazfar kusess said...

salam,
saya nak tanya mengenai esei ni. kita kene jawab dalam bentuk esei or bentuk point.

Sarah Dibba said...

Thanks a lot yeah for this! I really need all these tips :D