Saturday, May 24, 2014

Temuduga Jurusan Komunikasi Dan Pengajian Media (Masscomm) untuk Ijazah

Assalamualaikum..

So ceritanya kat sini kat habaq pasai pi interview semalam. Kpd yg xtahu la kan nk bagitau aku merupakan salah seorang lepasan Diploma  Masscomm. Yes kat Uitm Lendu tu.. Yaaa. Yaaa..

Kali ni macam biasa-biasa sebabkan rumah aku kat Kelantan jadi tempat aku diinterview di UITM MACHANG. Aku punya interview pukul 8.30 pagi. Rumah aku kat area Kota Bharu so amik masa sejam setengah jugalah nak sampai ke Uitm tu.. Kemain ko nak bangun awal nk makeup bagai sekali 6 setengah baru bangun.. Nahh hamik kau kemain gelabah. Ok dah aku tau korang x nak tahu so i wont talk rubbish.

Ok first skali nk g interview kan kita kena lah sedia dokumen-dokumen seperti mana tertakluk kat surat temuduga tu.IC, Surat branak, sijil-sijil whatsoever.. Untuk degree aku nasihatkan korang bawak je semua kerja-kerja lepas yang korang buat. Contohnya masa diploma kena shootinglah, buat event lah, so korang bawak je sijil ke, keratan akhbar ke, cover cd ke kasi tunjuk kat interviewer tu.

Then, biasalah interview Masscomm ni ada dua which is writing and oral. Untuk first as my experience korang memang kena banyak tahu lah pasal Masscomm ni. What is Masscomm and prospek kerjaya Masscomm n bla bla bla which berkaitan Masscomm. Then lepas tu kami dimasukkan dlam satu kelas which is kali ni 50 orang satu kelas. Soalan yang aku dapat kali ni

"WHAT IS YOUR OPINION ON MASS MEDIA IN MALAYSIA?"

Maka bermulalah kau berkarya membuat esei sebanyak 250 patah perkataan selama 30 minit sahaja. Oh ya, di kertas itu juga ada tertulis pilihan (major) untuk kau pilih di mana dia ada minta kau tulis pilihan pertama sampailah lapan. Me? Broadcasting my first choice..

After 30 minit maka bersedia lah kami untuk di interview. Semalam tu mak aihh kemain lama lagi menunggu masa nk diinterview pasal menunggu interviewer tu dok tanda kertas esei yang kita tulis tadi tu..

oh btw, interviewer aku kali ni dua orang. dua2 laki which one of them my lect sendiri kat Melaka. And sorang lagi lect kat shah alam. Fyi, usually interviewer ni terdiri daripada lecturer masscomm sendiri lah either kat shah alam or melaka..

So before diinterview kami dibahagi kepada group2 lah. Group lepasan diploma, group stpm and ada lagi lah. Luckily group lepasan diploma dipanggil dulu. Kalau x silap geng aku lepasan diploma ada lah dalam 17 org semua.

Lain nya interview kali ni adalah aku n geng dipanngil bertiga tiga. Bukan sorang-sorang. And people tolonglah jangan pikir masuk bertiga tu rasa selamat. Lagi bahaya kot bila org yang masuk sekali dengan kita tu lagi lantang berbicara, lagi banyak idea dari kita.

CLICK "HOME" BUTTON TAU UNTUK FULL TIPS


So people!! Ada yang baca ni and nak tanya pasal Masscomm please email your question to
ain.syahirah@yahoo.com
i will reply u ASAP

1 comment:

Siti Fariha said...

Salam, semalam saya ada bagi akak email utk pertanyaan ttg temuduga masscomm. Harap akak dapat reply asap tq :)